Text
én megtettem mindent, amit viszonylag kényelmesen meg lehet tenni

Tarr Béla kutyái

lásd még: pajtás utazó utaz a módszerről

Magas sás és nád, tocsog, szigetecskéken trónoló égerek, alig áthatolható sűrű. Ösvények nincsenek, a tanösvényt sem találtuk meg, ahol ki szokott lenni írva táblára, hogy most balra éppen a nádvágó pócot kellene megfigyelnünk; ahol elfogyott a kocsinyom; ahol a tehenet láttuk - onnan csak vadcsapásokon hatoltunk előre. Bújkálva, hajlongva, mint egy boxoló, a sűrűt kettéhajtva, ágakat átlépve.

Mindkét fülében sárga, 0826-os számú műanyag-biléta. Társtalan, de barátságos tehén, fiatal állat, borjú, szögletes farral és jámbor szemekkel, aki vágtázott nekünk, hiszen jó nagy helye volt. Meglepően fürge jószág, annak ellenére, hogy a belei kétoldalra kidudorodnak, mint egy tömött tasak. Széles a tehén. A bölények például hátulról nézve keskenyek, alig hiszed, hogy nem dől oldalra, a bölény járása hátulról olyan, mintha egy egészalakos tükröt akarnál az élén kiegyensúlyozni.

Tarr Béla-filmbe való két korcs a falu szélén, messziről ugatták, a tarlóba lapulva cserkészték a Sámlit, a testtartásukból ítélve nem győztes típusok.
De közelről már kedvesek voltak.
Falusi kutya, városi kutya. Megszagolták a Sámlit. Bassza meg, ezen kabát van - mondja a főnökebbik.

A művészi hajlamú vakond széles ívet túr az ócsai talajba.
Nézd, ez egy felsorolás, amin a te képzeletednek sokat kell dolgozni, de az én szeretetnyelvem az, hogy megosztom az illetővel a megfigyeléseimet. Részletekbe menően. Van, aki ajándékokon keresztül várja a szeretetet; van, aki odafigyelést vár és ad; van, aki elismerést; van, aki szexet. Új nyelveket megtanulni olyan, mint új nyelveket megtanulni.
Kidagadnak a lecsapolt mezőn az alagcsövek.
A fűben különös alakú minták, mint az ufónyomok: kör és hosszan elnyúló kacskaringó, ahol valamiért magasabb a fű.
Öreg égerek dőlnek le, egy-egy vár vagy kunyhó.
Vaddisznódagonyák, megcsúszó csülöknyomok a sárban, micsoda bulik lehetnek az erdőben.

pb180492_web_tarr_bela_kutyai_bw.jpg

Ócsai Tájvédelmi Körzet, aka turjános (csodás szó) (2012. november).

 

süti beállítások módosítása