Text
én megtettem mindent, amit viszonylag kényelmesen meg lehet tenni

átadott tudás

lásd még: fel kellene dolgozni a gyerekkort államélet

Én minisztériumot akartam építeni legóból, Potek állatkertet.

Állatkertet építettünk.

De azért próbálom elmesélni.

A minisztériumban a legfontosabb ember a miniszter, de ő nagyon hülye, mert nem ér rá semmire, mert mindig szalagokat kell átvágnia, ezért nem ér rá, ezért nem ért semmit. Az orra alá tolnak dolgokat és ő aláírja őket, és akkor abból érvényre jut az intézkedés. A minisztérium dolgozói ezért nagyon idegesek, sok felelősség nyomja a vállukat és feszült arccal szaladgálnak a minisztériumban, próbálnak beszélni egymással és néhány dolgot elmagyarázni a miniszternek, de nem sikerül.

reggel, bamba kávézás közben

lásd még: bölcsészpornó

Esik és esni is fog egész nap. Kinézek az ablakon a vállam felett, csak a fejemet kell megfordítani, és a focipályára és a pingpong-asztalokra látok.

- Te mindig akkor vagy fitt, amikor én álmos.
- Tudod, hogyan fog hangzani a családregényben? Nagy korkülönbséggel házasodott, fiatal felesége hamar megunta.

lecsillapodott, pedig veszekedtünk

lásd még: egysoros bölcsészpornó

A szextől én megjuhászodom - mondta -, te meg nem.

ezért szép Újpest

lásd még: város

Láttunk két suhancot a park sarkán, streetfight-ot játszottak, boxoltak, nem is amatőr módon, az egyik biztosan tanult ütni, egy harmadik filmezte telefonnal. Elkezdett felmenni bennem az adrenalin, eltelt pár másodperc, míg rájöttem, hogy csak játszanak.

Lakik itt egy rokkant nyugdíjas 3 kicsi kutyával, a férfi zakkant, elhanyagolt. A kutyácskák kicsi, gyenge életek, kisebbek, mint egy macska, talán yorkik, a csávó a lépcsőn is egyenként pakolgatja le őket, hordja az ölében, mert nem szeretnek lejönni, vagy valami. Borzasztóan rosszul neveltek, mindenkihez odamennek, elkezdik szagolgatni a bokáját, nem lehet lépni tőlük. Ma összefutottunk a kapuban, próbáltam elhessegetni őket. Erre nekem állt, hogy ne emelgessem a lábamat, mert az őt idegesíti. És mintha verekedni is akart volna.
Figyelj, elnézést kérek, nem akartalak megbántani, de ne engedd ide őket. Nem, nem aranyosak. Idegesítőek ehelyett.
Elment, nem történt semmi. De mondjuk miből gondolta, hogy megússza, ha üt? Vagy mire gondolhatott?

kegyeleti szakkifejezések

lásd még: a módszerről

Rögfogó paplan. Kevésbé drámai a zaj, midőn kopognak a rögök.
Rátemethető sírhely. A két koporsót egymás felett kell elképzelni.

A vállalkozó termeiben mindenki sír és zsebkendős dobozok vannak, amiből mindenki húzhat. A recepciós az ajtóhoz rohan, s miután meggyőződött, hogy a lábadon megállsz, enged csak el. Munkaköri feladata, hogy ne ess össze az ajtóban.

miskolci gyerekdalok vol. 1

lásd még: vers fel kellene dolgozni a gyerekkort kiskodály

Kriptában csörögnek a halottak
Egymás lábujjára taposnak
Kedvenc ételem az aludttej
Kapd be a faszomat és aludj el!

Ref: Twist-twist...

A Hungária zenekar "Casino Twist" című dalának dallamára, népgyűjtés, Miskolc, a '80-as évek elejéről. Egy kiskodály. Figyelemre méltó, ahogy a szöveg a második sor után tematikusan irányt vált és lendületvesztés nélkül fordul rá az E/1-ben fogalmazott üzenet átadására.

formális logikai eljárások kicsinyenek

lásd még: felelősség fel kellene dolgozni a gyerekkort a módszerről

Vacsoráztunk, ő a puha, előre szeletelt kenyeret szereti, aminek olyan íze van, mint a gipsznek.

Kimászott a kádból, megtöröltem, bár a kezét is lusta volt felemelni, hogy megtörölhessem a hónalját, felvette a fürdőköpenyét. Puha! Puha! A fürdőköpenynek vastag bolyhos öve van, kösd meg hát. Nagyon büszke a csomókötési tudományára. Az ovis csoportjában csak egy kislány van még, aki tud csomót kötni. S mert én tanítottam meg csomót kötni, ez minket összeköt (a csomó).

Ráfeküdt a hasamra és tévét nézett.

Rajzoltam neki mintavételi plotot és ahol a koronák nem értek össze, oda egy nyulat, felülről. Azért volt érdekes, mert hogy is néz ki a nyúl felülről? Ez a feje, ez a teste, ezek a lábai és ezek itt, a két oldalra lelógó fülei. És mi látszik az emberből felülről? A haja, és? A válla, igen.

Elmagyaráztam neki, hogy mi a lemma. A lemma egy segéd-állítás. Egy kisebb igaz dolog, ami segít mondani egy nagyobbat. Azt állítod, hogy a sárga kacsa minden más kacsát el tud vinni a hátán. És ezt úgy bizonyítod, hogy a sárga kacsa sokkal nagyobb, mint a többi - ez a lemma. Tehát ebből következően a sárga kacsa hátán az összes többi elfér. És Potek értette.

Megértette, hogy mi a mintavétel. Ha veszel egy nagy kenyeret... tudod, amikor én gyerek voltam, négyen laktunk együtt, és nagy kenyereket vettünk, ekkorákat, kétkilós kazincbarcikai kenyereket. És ha megetted a csücskét, akkor azt gondoltad, hogy a többi is olyan lesz, olyan ízű és olyan puha, mint a csücsök. És az erdész is csak egy kisebb körben számolja meg a fákat, és azt gondolja, a többi is olyan. Ez a mintavétel.
- És te vagy az erdész?
- Én vagyok.

de csak csendesen

lásd még: vers bölcsészpornó

Vegyél feleségül egy olyan nőt
Aki ha asztalnál ül, kanalaz
Ha kádban fekszik, dúdol
Ha temetésen van, sír.

hőstermelő

lásd még: pajtás testhezállás a módszerről

20170812_122011_web_oldschool_zoldseges.jpg

Szárazság volt és hőhullám, mindenki szabadságon van, augusztusban szegényes a piac. Nem is csak a növények viselik rosszul, hanem senkinek sincs kedve a tűző napon dolgozni velük.

Ha kihal ez a generáció a zöldségtermesztésből, mit fogunk enni? Ööö, ugyanazt drágábban. Kézműves eljárások, háti permetező, bolgárkertész bakhátak, elárasztó öntözés volt nagyapám módszere is. Jellegzetes viszerek. Rokonságom zöldségtermelő-paraszti vonulatának egyetlen sarja (népi sarjadék, te) sem akar mezőgazdasággal foglalkozni, finoman szólva.

isteni kasza

lásd még: egysoros Lohmann a módszerről

Ez a módszeres, szisztematikus, gondoskodó kegyetlenkedés (ami a fűnyírás érzelmi állapota), kifejezetten jól áll nekem.