Text
én megtettem mindent, amit viszonylag kényelmesen meg lehet tenni

Platón: Kritón. Fordította Devecseri Gábor. Állati hosszú szavakat írt egybe.

Kritón az a pasi, aki bemegy Szókrátészhoz a siralomházba és beszélget vele annak kivégzése előtt 1-2 nappal. Inkább csak bambán helyesel az öreg komótosan és csúfondárosan lépkedő kérdéseinek, ahogy az felépíti a teljes indukcióját; és Kritón reménytelenül temeti a fejét a kezébe, hogy nem lehet vele mit kezdeni.

Szókrátész nagyon fárasztóan, igen hosszan lamentál. Az erény módszertanáról, a minőségről és arról, hogy mit érdemes és mit nem. Újra összerakja és megvédi az integritását, csodálatos mégis, de nagyon idegesítő.

Úgy gondolta, hogy a város és közössége azok a törvények maguk ("elénk állnának a törvények és a város közössége"), amiknek engedelmeskednie kell, és magánemberként nem boríthatja fel azokat. Nem szökhet meg akaratuk ellenére, úgy, hogy érveit azok el ne fogadnák. [Most Kósa Lajos korában mit lehet erre mondani?] És a törvények azért vannak ebben a pozícióban, mert velük megegyezett erről [társadalmi szerződés]. Mert a város és a törvényei hoztak létre téged, neveltek helyeslésed szerint, akkor elfogadnod kell-e, ha e város pusztulásra ítél? El kell fogadnod.

Sokáig folytat egy képzeletbeli beszélgetést a Törvényekkel, akik elé állottak.
Végigtekinti életét.
Egyesült törvényeivel.

Megkülönböztette a törvényeket az emberektől. Szerette polgártársait idegesíteni, pedig legjobb szándéka ellenére tette. Ez érthető?

"Nincs mit mondanom, kedves Szókratész."

de jó, sorold

lásd még: város a módszerről

Az én kultúrantropológiai preferenciáim mennyivel érvényesebbek, mint a tiedéi? A tiéid?

A legérdekesebb egy 40 éves zsidó nő, akit megdugnál. Egy kulturális kft igazgatója volt, de felmondott és most vállalkozó. Elvált. Nagyon kulturált, elegáns és csinos.

Egy programozó a K&H-nál. Izzadós tenyerű, lihegő, zavarban van. Kecskeméti. Egyedülálló. A Rózsadombon lakott albérletben. Ott felmondták, mert a lakást eladták.

A következő egy nyúlszájú, kissé zavaros tekintetű építési vállalkozó. Rámenős. Felesége feltűnően csinos, szabályos arcú, kommunikatív. Az Államkincstárnál ügyintéző. Az előző albérletük árát felemelték.

Egy zsidó pár. A lány hegedűtanár. Csúnya. Nagyon szerelmes a fiúba. A fiú öntelt. Programozó egy multinál. Sokat utazik külföldre. Előző albérletüket eladták. A fiú leül, csendet parancsol és hallgatja a csendet. Hogy elég nagy-e, nincs-e zaj? Rosszul alszik. Nő odasúgja nekem, hogy kissé bogaras.

A következő egy cápaképű, nagydarab grafikus. A Vodafonnál dolgozik vezető beosztásban. Nyugodt, udvarias. A nője egy fodrászkellékeket értékesítő cégnél ügyintéző. Szőke, próbál jó nő lenni, de unalmas. Szája keserű. Előző tulaj válik ezért mondott fel nekik. Utána hízelgő sms-t írtak, nagyon izgulnak. (A zsidó nő, akit megdugnál, ő is írt hízelgő sms-t.)

Villő nevű 11 hónapos kisgyerek. Lázas. A gyerek tetszett. Ha nekem adnák, elfogadnám. Okos szeme volt, élénk tekintete. Helyes arca. Az anyja majdnem hagyja leesni az asztalról, aminek a szélére leülteti. Az anyja Cseperke. Ronda, rosszkedvű nő. Ekcémás a karja, fakó az arca. Férfi nagyon igyekszik meggyőzni minket. Meghív teára a mostani lakásukba. Az családi ingatlan, de egy rokon megházasodik, ezért nekik ki kell költözni. A férfi külkereskedelmi vállalkozó. Kövérkés, magas, barna, pirospozsgás.

Háziorvos rezidens nő és biológus bájgúnár. Bájgúnár otthagyta a kutatói állásást és csak egyetemi felvételi előkészítőket tart, illetve tanul és biciklizik. Korábban hárman laktak egy kétszobás albérletben, most már ketten szeretnének lenni. A nő száraz és jelentéktelen. Többször elismétli, hogy beleszeretett a lakásba. Utána telefonál és aggódik, hogy nem őket választjuk.

a centrális armatúra

lásd még: vers város egysoros

A főváros és Pest megye / mint izzó s foglalat.

színes forradalom

lásd még: a Közbátorsági Bizottmány közleményei

Szerinted milyen színe lesz ennek a forradalomnak? Szerintem kék.

bölcsész-fizikus interdiszciplináris sziporka

lásd még: egysoros a Közbátorsági Bizottmány közleményei

Plutarkhosz: Párhuzamos életrajzok
Orbán & Co.: Soros életrajzok

CEU. Soros kapcsolásban az ellenállás sokkal nagyobb, mint párhuzamosban, ugye ezt tudjuk.

(Elnézést kérek, bűnrosszak.)

Épp melót keresek, nézegetem az NFM honlapját. Szervezeti ábra, nagy .pdf-ben sok kicsi kocka, benne nevek, hát csak pislog a halandó a sok minden láttán.

NFM: Egyházi Energetikai Projektek Osztálya.
Mi a kurva élet?
Isten, mint omnipotens energiaforrás (=fúziós erőmű)?
Mondjuk ha imával sikerülne kicsikarni belőle a Paks2 gigwattot, az fasza lenne, akkor megtérnék. Már a technikai megvalósításra is vannak elképzeléseim.

Tarr Béla kutyái

lásd még: pajtás utazó utaz a módszerről

Magas sás és nád, tocsog, szigetecskéken trónoló égerek, alig áthatolható sűrű. Ösvények nincsenek, a tanösvényt sem találtuk meg, ahol ki szokott lenni írva táblára, hogy most balra éppen a nádvágó pócot kellene megfigyelnünk; ahol elfogyott a kocsinyom; ahol a tehenet láttuk - onnan csak vadcsapásokon hatoltunk előre. Bújkálva, hajlongva, mint egy boxoló, a sűrűt kettéhajtva, ágakat átlépve.

Mindkét fülében sárga, 0826-os számú műanyag-biléta. Társtalan, de barátságos tehén, fiatal állat, borjú, szögletes farral és jámbor szemekkel, aki vágtázott nekünk, hiszen jó nagy helye volt. Meglepően fürge jószág, annak ellenére, hogy a belei kétoldalra kidudorodnak, mint egy tömött tasak. Széles a tehén. A bölények például hátulról nézve keskenyek, alig hiszed, hogy nem dől oldalra, a bölény járása hátulról olyan, mintha egy egészalakos tükröt akarnál az élén kiegyensúlyozni.

Tarr Béla-filmbe való két korcs a falu szélén, messziről ugatták, a tarlóba lapulva cserkészték a Sámlit, a testtartásukból ítélve nem győztes típusok.
De közelről már kedvesek voltak.
Falusi kutya, városi kutya. Megszagolták a Sámlit. Bassza meg, ezen kabát van - mondja a főnökebbik.

A művészi hajlamú vakond széles ívet túr az ócsai talajba.
Nézd, ez egy felsorolás, amin a te képzeletednek sokat kell dolgozni, de az én szeretetnyelvem az, hogy megosztom az illetővel a megfigyeléseimet. Részletekbe menően. Van, aki ajándékokon keresztül várja a szeretetet; van, aki odafigyelést vár és ad; van, aki elismerést; van, aki szexet. Új nyelveket megtanulni olyan, mint új nyelveket megtanulni.
Kidagadnak a lecsapolt mezőn az alagcsövek.
A fűben különös alakú minták, mint az ufónyomok: kör és hosszan elnyúló kacskaringó, ahol valamiért magasabb a fű.
Öreg égerek dőlnek le, egy-egy vár vagy kunyhó.
Vaddisznódagonyák, megcsúszó csülöknyomok a sárban, micsoda bulik lehetnek az erdőben.

pb180492_web_tarr_bela_kutyai_bw.jpg

Ócsai Tájvédelmi Körzet, aka turjános (csodás szó) (2012. november).

kettős sírfelirat

lásd még: vers felelősség egysoros

Násztól gyászig.

egyszerűen nem geci, nem tud az lenni

lásd még: felelősség fel kellene dolgozni a gyerekkort

Potek elbűvölő. Fetrengünk a kanapén, ő Babytv-t néz, én unom, morgok, erre hozzám fordul, és olyanokat mond nekem érzelmektől átitatottan, hogy "soha nem hagylak el".
Nem tudom, honnan szedi ezeket a szavakat.
Ha bárki más mondana ilyesmit, hülyének nézném.
És mondom neki én is. Bár nem ilyen teátrálisan.

guppi, élő húsban, finom átkötésekkel

lásd még: könyv felelősség a módszerről

Nagyon rosszul aludt, nem a nátha miatt, hanem mert többször felriadt éjszaka és számomra érthetetlen szavakat mondott, valami rosszat álmodhatott. Későn keltünk, nem volt kedve felkelni se. Eszegetett, bilizett, de felöltözni sem akart és nem volt kedve oviba menni. Elhagyta a hajgumiját is, az is baj volt. (Tegnap tüneményes volt azzal a bóbitával.) A Barnabással futottunk össze az előszobában, azt a gyereket úgy bámulta, mintha Egyiptom arany isteneit látná élő húsban. Ilyenkor alig tudom öltöztetni, mindenre fél perces késéssel reagál.

De dugtál házasságon kívül? Ez olyasmi, és úgy látom, hogy vannak megragadható határok, amiket jól lehet definiálni, könnyen ki lehet mondani és tényeknek tekinthetők. Ütni, baszni, ásni, fizetni. A felelősség vállalásnak elvitathatatlan aktusai. És azt gondolom, hogy ezeknek a határoknak a tiszteletben tartása és áthágása jelenti a különbséget. Ebben áll a döntés. A többi lelki csipke, ami persze számít és ha szerencséd van, e csipkékről szól az életed, de ezek nem tartoznak a plothoz. Nem olyasmik, amik beleférnek pl. Plutarkhoszhoz a Párhuzamos életrajzokba. Egy emberre két oldal jut.

Aha, vettünk akváriumot. Szép is, meg érdekelt is két hétig. Látványnak szép, sok gond nincs vele, adok nekik enni. És van benne egy egyre horrorisztikusabb méretű csiga, lebegteti a csápjait a buborékok között, magányos, nem szaporodik, azt már sajnálnám is halottnak látni. A guppik jönnek-mennek, az szomorú tud lenni, de a harmadik után már nem annyira. De már nem bámulom az akváriumot, ha hazaérek, venni magamtól már nem vennék. Tudod, milyen a halál? Amikor a harmadik guppit ásod el a kerítés tövébe, már nem annyira megrendítő. A harmadik után már a wc-n lehúzás is elégségesnek tűnik.